Hemelwaterafvoer

hemelwaterafvoer

Hemelwaterafvoer (in de bouw ook wel HWA genoemd) is een belangrijk iets bij een gebouw. Problemen die ontstaan wanneer dit niet goed gebeurt of onvoldoende kunnen worden voorkomen wanneer je rekening houdt met wateroverlast en bekijkt welke problemen er kunnen ontstaan wanneer er bijvoorbeeld een heftige regenval is of wanneer één van de afvoeren verstopt is. Hoewel de laatste een punt is welke bij de gebruiker ligt, want die moet immers voor het onderhoud van het huis zorgen, kan dit probleem wel verre gevolgen hebben. Hierbij is erger te voorkomen door altijd de dakrand lager te houden als de overlapping van de slabbe op de bitumen aan de gevelkant van het dak. Hierdoor zorg je dat het wet over de dakrand kan lopen en niet de gevel in kan lopen.

Daarnaast moet je er ook aan denken dat je het afschot altijd van de gevel af laat lopen bij een aanbouw of garage. Zo kan het water via de hemelwaterafvoer weglopen en loop je geen kans dat er bij de gevel water blijft hangen.

Bij een balkon loopt het afschot echter wel vaak naar de gevel toe. Over het algemeen bevindt zich hier een goot die er voor zorgt dat het water niet de gevel in loopt, maar dat deze in de goot blijft en via een hwa word afgevoerd.

Eis HWA voor plat dak

De eis waar je rekening mee moet houden voor hemelwaterafvoer is dat je er 1 per 100m² moet plaatsen. Heb je dus een dak van 110m² dan zul je op 2 plekken een afvoer moeten hebben. Hierbij moet je ook rekening houden met het afschot van het dak, want het water moet natuurlijk wel naar de hemelwaterafvoeren lopen.