Warmte Accumulatie bij atria

warmte accumulatieWanneer de zon, of andere warmte bronnen, er voor zorgen dat de lucht in de GGR warmer is dan de massa van de ruimtescheidende elementen tussen de GGR en aangrenzende ruimten slaat de massa de energie op. Dit wordt accumulatie genoemd. Wanneer de luchttemperatuur een lagere temperatuur krijgt als de temperatuur van de massa dan zal de massa warmte-energie afgeven.

 

 

warmte afgifteDe opwarming van een wand of andere massa in de GGR is mede afhankelijk van het accumulerend vermogen van het element of object.

Het accumulerend vermogen beïnvloed volgende onderdelen bij massa;

  • Hoeveelheid warmte opslag
  • Snelheid van opwarming van de massa
  • Snelheid van afgifte warmte van de massa

 

luchtstroming atrium
De warmte afgifte, bij de situatie wanneer de massa warmer is dan de lucht, heeft als gevolg dat de lucht in de nabij omgeving word opgewarmd. Hierdoor stijgt de lucht. Bij het glasoppervlakte neemt de temperatuur van de lucht af, waarna de lucht daalt. Hierdoor ontstaat er een circulatie in de ruimte. In sommige gevallen leidt dit tot problemen, wanneer hier tijdens de uitwerking geen rekening mee word gehouden door de ventilatie hier bijvoorbeeld op aan te passen dan kunnen er problemen als tocht en koudeval ontstaan na oplevering van het bouwwerk.